Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Όνειρα



"Πότε οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν πως υπάρχει ψυχή;”...
ήταν η ερώτηση στο πρώτο μάθημα του πρώτου έτους στη σχολή μας από την διδάσκουσα καθηγήτρια. Μετά τη σιωπή μας εκείνη απαντά “απ’ τη στιγμή που συνειδητοποίησαν πως ονειρεύονται!”, ότι η ψυχή -κάτι διακριτό από το καθημερινό σώμα με το οποίο δρούσαν στον κόσμο της εγρήγορσης- μεταφέρεται κάπου αλλού και βιώνει “κάτι” που το βλέπουμε σαν όνειρο.

Αν επικεντρωθούμε στις βασικότερες πεποιθήσεις περί ονείρων, τρία πράματα θα δούμε πως τα “ερμηνεύουν” χοντρικά:
- είτε ότι είναι “προφητικά” και ότι το ψάρι σημαίνει λαχτάρα και τα κακάκια λεφτά.
- είτε ότι είναι η γλώσσα του ασυνειδήτου μας, της περιοχής στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση κι όπου φωλιάζουν απωθημένοι πόθοι κλπ (βλ. Freud).
- είτε η «υπόθεση ενεργοποίησης – σύνθεσης», μια βιολογική εξήγηση του μηχανισμού ονείρων σύμφωνα με την οποία τα όνειρα ήταν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του ύπνου REM, οι οποίες οδηγούσαν σε διέγερση διάφορα μέρη του εγκεφάλου παράγοντας τυχαίες εικόνες τις οποίες η συνείδηση συνδέει με τρόπο ώστε να δημιουργεί μια ιστορία που να έχει κάποια όσο το δυνατόν πιο λογική αλληλουχία (βλ. Alan Hobson & Robert McCarley)

Σίγουρα αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες συμπεριφορές μας, ένα από τα “θαύματα” του εγκεφάλου μας, που δείχνει πως ποτέ δεν “απέχουμε” από τον κόσμο γύρω μας.

“Αυτόν τον ύπνο / να εύχεσαι για σένα. Να πεθάνεις. Να κοιμηθείς / Κι αν στον ύπνο σου έρθει ένα όνειρο; / Τι θα είναι αυτό το όνειρο; Μετά τον αιώνα τού σώματος / ποιος ύπνος αναλαμβάνει τα όνειρα; Πώς ονειρεύεται / ο θάνατος;"
(από το “to be or not to be” μονόλογο του Άμλετ του Shakespeare).


Το ξέρατε ότι:

Πριν μας πάρει ο ύπνος, το 93% του μυαλού μας αρχίζει να φαντάζεται πράγματα που θα θέλαμε να συμβούν;

Το 75% των ανθρώπων προσπαθεί να ξανακοιμηθεί το πρωί μόνο και μόνο για να δει τη συνέχεια ενός ονείρου;

Όλοι ονειρευόμαστε (και οι τυφλοί, ναι, καθώς επίσης και τα ζώα). Οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά τη γέννησή τους μπορούν να δουν “οπτικά” όνειρα, ενώ όσοι είναι εκ γενετής, τότε μπορούν να έχουν οσφρητικά, απτικά, ηχητικά όνειρα. Επίσης, έχετε παρατηρήσει ποτέ έναν σκύλο (ως το πιο κοινό οικόσιτο ζώο σύντροφό μας) ενόσω κοιμάται;

Όλα τα πρόσωπα που ονειρευόμαστε τα έχουμε δει έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου (χωρίς καν να το καταλάβουμε τη στιγμή εκείνη) κάποια στιγμή στη ζωή μας!

Σήμερα, το 75% των ανθρώπων βλέπει έγχρωμα όνειρα. Όταν δεν υπήρχε τηλεόραση, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 15%! Σήμερα, μόνο το 4,4% των ονείρων ατόμων κάτω των 25 ετών είναι μόνο σε άσπρο μαύρο.

Ο άνθρωπος ξεχνάει το 50% των ονείρων του μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά από τη στιγμή που ξυπνάει και το 90% μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά.

Αν και όλοι ονειρευόμαστε, το 60% των ανθρώπων δε θυμούνται τα όνειρά τους. Κάθε βράδυ βλέπουμε από 4 μέχρι 7 όνειρα, με μέσο όρο διάρκειας μία έως δύο ώρες.

(σε συνέχεια του παραπάνω) ονειρευόμαστε μόνο κατά τη διάρκεια του σταδίου REM (Rapid Eyes Movement), κατά το οποίο τα μάτια πραγματοποιούν πολύ γρήγορες κινήσεις, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ ελαφρύ ύπνο ή ακόμη κι εγρήγορση -ωστόσο είμαστε βαθειά αποκοιμισμένοι- και το σώμα μας, όλοι του οι μύες βρίσκονται σε βαθειά χαλάρωση. Ο ύπνος REM στους ενήλικες καταλαμβάνει περίπου το 20-25% του συνολικού τους ύπνου (περίπου 1,5-2 ώρες).

Κατά το στάδιο του ύπνου REM το σώμα μας είναι σχεδόν “παράλυτο”, ώστε να μην πραγματοποιήσουμε καμία κίνηση -ενόσω ονειρευόμαστε- και τυχόν τραυματιστούμε.

Μπορούμε να φτάσουμε σε οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου μας (ονείρωξη).

Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πολλές βδομάδες χωρίς τροφή (περίπου 40 μέρες), αλλά μόνο 11 μέρες χωρίς ύπνο (ο ύπνος είναι η δεύτερη βασικότερη ανάγκη του ανθρώπου). Σε περίπτωση μη επαρκούς ανάπαυσης του σώματός μας, ο εγκέφαλος “σβήνει” τμήματά του -τους λεγόμενους “μικροΰπνους”- για λίγα δευτερόλεπτα, για να τα ξεκουράσει. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη συνθήκη για ξάγρυπνους οδηγούς ή ακόμη και φοιτητές που διαβάζουνε ή ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ή ακόμη και για όλους εμάς στην καθημερινότητα, που μοιάζουμε -όντας κουρασμένοι- να συγκεντρωθούμε.

Κι εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα τέλειο video περί ονείρων.
Sweet dreams!


Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο;
(Edgar Allan Poe)


Πρώτη δημοσίευση:
Πάστα Φλώρα / 21 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου