Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πέντε Γενάρη και πώς να (μη) το πω αυτό;

Να πω, ότι το θεωρώ βλαμμένο να παίρνω ως δεδομένο, ότι κάτι είναι κακό και κάτι άλλο όχι, με ιδιαίτερη έμφαση στις βρισιές, μια και ποιο το νόημα κάποιες λέξεις να θεωρούνται υβριστικές και κάποιες άλλες όχι!
Να τονίσω, ότι σαφώς υπάρχουν οι "υβριστικοί χαρακτηρισμοί", "οι υβριστικές ορολογίες" και "οι ύβρεις (νέτα σκέτα)"!
Οι "υβριστικοί χαρακτηρισμοί" είναι οι χαρακτηρισμοί (κυρίως κατευθυνόμενοι σε προσωπικότητες), που (περι)ορίζουν πηγαία ή πλαστά χαρακτηριστικά κάποιων, τα καταδεικνύουν αιρετικά και χτίζουν πάνω σ' αυτό σκοπιμότητες, στερεότυπα και ηλιθιότητες...!
Οι "υβριστικές ορολογίες" είναι λέξεις, που μέσα στους πολλούς όρους για το ίδιο πράγμα, υπάρχει ο πόλος ο συνήθως επιστημονικός και ευγενής (όχι ευγενικός) και ο πόλος ο αγενής και αργκό και υβριστικός-προσβλητικός...!
Οι "ύβρεις" κρατούν τη δαιμονική καταγωγή από τ' αρχαία προγονικά χρόνια, κατά την οποία οι άνθρωποι (σήμερα: άνθρωποι, που ανήκουν σε συγκεκριμένη τάξη π.χ.) υπερβαίνουν τα όριά τους και εν τέλει θα τιμωρηθούν για την ανοησία τους!
Αν (περι)πλέξουμε τις τρεις αυτές συνθήκες, σίγουρα θα οδηγηθούμε σε αναιρέσεις της μιας και της άλλης, μα σίγουρα στη δική μου (κοινώς θα αυτοαναιρεθώ)...
Ποιο το νόημα όλης αυτής της γραφής; Ποιο το νόημα να μιλάμε; Ποιο το νόημα να έχουμε να μιλάμε άσχημα, όπως μιλάμε ανόητα; Ή μήπως από αυτή τη διάκριση πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση επί ίσοις όροις σχετικά με τις ύβρεις και τα ακαδημαϊκά κατεστημένα; (ουάου, ωραία είναι να μιλάς βαρύγδουπα)...

Υ.Γ.: Γκντουπ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου