Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η πνευματική ιδιοκτησία, η μίσθωσή της κι η πορνεία

Ο καθένας μπορεί να μιλάει εκ του ασφαλούς. Ο καθένας μπορεί να μιλάει εκ του ανασφαλούς. Αυτή είναι άλλωστε η ελευθερία λόγου, η οποία δεν αφορά τόσο την εκφορά λόγου, όσο την πρόσληψή του, την ανάλυσή του, τη σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, τον ψύχραιμο κι ενδελεχή εντοπισμό των ερεισμάτων για την εν λόγω τοποθέτηση κλπ. Αυτή η διαδικασία για την ελευθερία, την έλευση, τον ερχομό, την πηγή του οποιοδήποτε λόγου είναι που λείπει και δεν λογαριάζεται!
Μια μικρή υποσημείωση είναι αυτό το ποστ και αφορά καθαρά το πνευματικό δικαίωμα. Το πνευματικό δικαίωμα καθενός δημιουργού είναι πάντοτε κατώτερο από το πνευματικό του καθήκον, να αφήσει δηλαδή τις ιδέες του και τα δημιουργήματά του να κυκλοφορούν ελεύθερα. Στο δικό μου, απλό, ασφαλώς τοποθετημένο, χαζό μυαλό, το οποιοδήποτε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να μισθωθεί για να αποκτηθεί είναι απλή πορνεία, ενώ ό,τι δε μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα είναι λογοκρισία!
Βέβαια, είναι άλλο πράγμα να αναγνωρίζεις ένα δημιούργημα ότι έγινε από κάποιον. Από κει και πέρα, όμως, και τα παιδιά καθενός γονέα είναι ελεύθερα επιλογών και της δικής τους ζωής.

Αυτό που χαρακτηρίζει και διακρίνει ένα έργο τέχνης είναι κατ' αρχήν η ελευθερία του, που κυρίως το αποδεσμεύει από τον ίδιο τον δημιουργό του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου